top of page

Møt regissørene - Ole Gjæver

Oppdatert: 18. mar. 2020

I NFRs stafettpinne kan du bli kjent våre medlemmer, først ut er Ole Gjæver.Foto: Karina Halvorsen Gravdahl. (C)Mer Film as

Hva holder du på med nå?

Jeg har nettopp spilt inn en pilot til serien KLONE som jeg sammen med min produsent Maria Ekerhovd fikk utviklingsstøtte til gjennom NYE VEIER. Også er jeg i utvikling med spillefilmen LA ELVA LEVE!, som tar utgangspunkt i demonstrasjonene mot utbyggingen av vannkraftverket i Alta-Kautokeinovassdraget i årene 1979-1981 og det samiske opprøret saken utløste. Alta-saken er en av de viktigste politiske begivenhetene etter krigen og blir ofte omtalt som «vendepunktet» i nyere samisk historie.


Hva var din siste store filmopplevelse?

Ja, hva er en stor filmopplevelse? Det har jeg igrunnen ganske sjelden. Hm. Kanskje Eighth grade. Det var også flere scener i BARN av Dag Johan Haugerud som jeg syntes var helt enestående. Han er utrolig god på de relasjonelle og menneskelige nyansene som er så avslørende for hvem vi er.


Hva er din største kunstopplevelse?

Da tror jeg nesten jeg må svare alle fem sesongene av Six Feet Under. Jeg så de for første gang høsten 2005, og har siden sett hele serien gjennom to ganger til. Familien Fishers interne og personlige konflikter er så nyanserte og universelle at serien er relevant og berikende i flere av livets faser. Jeg kommer helt sikkert til å se den igjen både en og to ganger.


Hvilken regissør anbefaler du andre å oppdage?

Jeg er veldig fascinert av kortfilmene til den svenske filmskaperen Ninja Thyberg. Hun fremstår for meg som en kompromissløs filmskaper med stort mot og evne til å skape ambivalente følelelser hos publikum.


Hvem har betydd mest for deg profesjonelt?

Det er flere jeg kunne ha trukket frem her. Samarbeidet med fotograf Øystein Mamen har selvsagt betydd utrolig mye for meg. Det samme har partnerskapet med produsent Maria Ekerhovd. Men jeg tror jeg vil svare Marte Vold. Vi gikk ut fra filmskolen i Kabelvåg sammen og det at vi hadde hverandre og fortsatte og leke og utforske da vi skulle ut og møte den profesjonelle bransjen var særdeles verdifullt for meg.


Hvilket medlem går pinnen til?

Jeg synes Jorunn Myklebust Syversen er en av de mest spennende norske filmskaperne for tiden og jeg er veldig nysgjerrig på om hun er igang med noe nytt etter Disco.

Comments


bottom of page